Det er ikke lett å være barn når mor får en alvorlig sykdom eller skade. Det er også vanskelig å ha en mor som ruser seg eller er psykisk syk.

Du har rett til å vite hvem som skal ta vare på deg mens mor er syk eller ruser seg. Og du har rett til å vite hvilken hjelp du kan få.

Helsepersonell der mor er, skal gi deg informasjon om det du trenger å vite. De skal også sørge for at du får den hjelpen du trenger.

Du har sikkert tenkt en del på at mor er syk eller ruser seg. Det kan være flaut eller skummelt om mor oppfører seg annerledes enn de pleier og du kan ha mange tanker om det.

Mor kan bli sinte, trøtte og lei seg når de er syke. Dette er sykdommens skyld og ikke din!

Hvis du er redd det skal skje noe fælt med mor, for eksempel at de skal dø, er det viktig at du snakker med en voksen om dette.

Husk at …
• Du har lov å ha det bra
• Du har lov å være sint på mor
• Det er vanlig å bli både redd, sint og lei seg
• Det er ikke din skyld
• Det er ikke ditt ansvar å hjelpe mor eller for å bli frisk
• Du er ikke den eneste. Det fins mange andre barn som har alvorlig syke foreldre eller foreldre som ruser seg. De tenker og føler nesten det samme som deg.

Mer informasjon:

Nettsteder og hvor du kan finne mer informasjon, lese om andre barn og unge i samme situasjon som deg og stille spørsmål til fagfolk, dersom det er noe du lurer på.

Alarmtelefonen for barn og unge, tlf: 116 111.

800TRYGG (eller 800 87944):
Hjelpetilbud for barn og unge som trenger å snakke om vanskelige opplevelser knyttet til voksnes rusmisbruk – eller om andre ting som har med rus å gjøre.

www.barnogunge.no – for barn og unge som har foreldre med rusmiddelproblemer.
www.mentalhelse.no – informasjon om psykisk helse.
www.ung.no – informasjon om unges rettigheter, muligheter og plikter.

Vil du lese en pårørende-historie?


Når du tror at alt håp er borte, så er det faktisk ikke det

Dette er en historie om selvutslettelse, selvopptatthet og død. Men det er også en historie om håp. Det er min historie. Om mine to søstre.

Read More


Vi har fått tilbake jenta vår

Rusavhengige kvinner lyver. Rusavhengig kvinner trosser det meste – og særlig de som står aller nærmest - for å opprettholde misbruket. Rusavhengige kvinner sårer, sviker og svikter alle. Bare fordi rusen er sterkere enn alt annet.

Read More